Eenzaamheid bij ouderen tegen gaan: inspirerende voorbeelden.
Waarom ga je niet mee in quarantaine met je vader of moeder in het verpleeghuis?
De deuren zijn dicht bij verpleeghuizen. Corona in het verpleeghuis kan nou eenmaal echt rampzalige gevolgen hebben. Veel bewoners zijn eenzaam, in de laatste fase van hun leven. Wat zijn we aan het doen? Moeten ze de laatste fase van hun leven weg houden bij partner en familie, omdat we bang zijn dat ze eerder overlijden door Corona? Het is een emotionele afweging, maar het gaat niet om te voorkomen dat die ene bewoner het krijgt. Het gaat erom te voorkomen dat het hele verpleeghuis het krijgt. Het risico dat het hele verpleeghuis Corona krijgt en de besmetting van één als een lopend vuurtje door het verpleeghuis zal gaan, is simpelweg te groot. Corona verspreidt zichzelf niet, dat doen jij en ik.
Gelukkig kent de creativiteit geen grenzen, een aantal briljante ideeën op een rij uit verpleeghuizen:
Voor de zorginstelling en familie
Ga bij je moeder of vader wonen in het verpleeghuis
Nederland ligt voor een deel van werkend NL redelijk op zijn gat. Bij een groot deel van de mensen met ouders in het verpleeghuis zijn de kinderen het huis uit, een deel heeft geen kinderen. Onderzoek of de zorgorganisatie de mogelijkheid biedt om tijdelijk bij je vader of moeder in te trekken. Jij zorgt voor je ouder en de zorginstelling zorgt voor jouw eten en drinken. Dit bekent dat je met je ouder mee gaat in quarantaine: let op, eenmaal eruit, kan je niet meer terug erin.
Mobiele Corona vrije rolstoelen voor buiten.
Stel je hebt een scoot-mobiel. En die is zo aangepast dat je weinig risico loopt om Corona op te lopen. En je hebt een mobiele desinfecteerstraat voor de corona-vrije-scootmobiel waar die doorheen kan na gebruik: dan kan je buiten een wandeling gaan maken met je vader of moeder, buiten in het park. Waarom is dat er nog niet? Of zijn de richtlijnen nu hierin het grootste bezwaar?
Activiteiten voor bewoners
Er is qua activiteiten gelukkig extra veel aandacht voor ouderen. We zetten er een aantal op een rij.
Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden: BINGO!
- Ruimtelijke omgeving van bewoners krijgt nu extra aandacht op een positieve manier en bewoners worden daarbij betrokken; bijvoorbeeld de woonkamer wordt omgebouwd tot bioscoopzaal (1,5 meter afstand) en er worden mooie oude films gedraaid via een beamer (Sissie, Laurel en Hardy, Fred Astair etc.). Films die een goed gevoel geven.
- Cliniclowns die zo gewend zijn om met pijn/verdriet om te gaan, worden nu ook ingezet bij ouderen. Het zorgt voor een glimlach op het gezicht en uit onderzoek is gebleken welk effect lachen op ons welbevinden heeft.
- Bewegen krijgt extra aandacht door elke ochtend een virtueel fietstochtje te doen. Daarvoor krijgen bewoners een zitfietsje en ondertussen zie je op een groot scherm het landschap voorbij trekken op een film.
Voor het contact met familie en verwanten
Beeldbellen met de iPad
Met regelmaat beeldbellen met je ouders of opa of oma kan tegenwoordig kinderlijk eenvoudig. De initiatieven voor het inzamelen van de iPads om deze op die plek te krijgen, vliegen je om de oren, met als inspirerend voorbeeld Brabantzorg. (https://twitter.com/i/status/1240989408314212352)
En zo zijn er wel meer voorbeelden. Maar hoe krijg je nou je vader of moeder over die technische drempel dat ze het daadwerkelijk al die handige apps gaan gebruiken? En welke dan precies? Hier wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan door David Neal van VUMC, en vanuit dat onderzoek vind je hier praktische en bruikbare tips: https://findmyapps.onderzoek.io/thuis-vanwege-coronavirus
Online spelletjes
Wordfeut. De guilty pleasure van heel veel mensen en de eeste stap in het wereld van chatten voor veel ouderen. En ook klaverjassen, schaken, patience, dammen, sudoku en verzin het maar is eenvoudig terug te vinden in app-vorm.
De wereld om ons heen
Kijk eens naar het programma Een tegen eenzaamheid, een rijke verzameling aan initiatieven. Zoals coronapost (https://www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven/app-omapost-start-coromapost/), bellen van bewoners door vrijwilligers via de ANBO, en andere prachtige voorbeelden.
Warme zorg in corona-tijden: ukonnetwerk.nl (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen)
Wil je weten hoe het precies zit met het bezoeken van ouderen? Actiz zette de meest gestelde vragen over het bezoeken van ouderen in een verpleeghuis op een rijtje. Je vindt het hier: https://www.actiz.nl/nieuws/qa-omtrent-aangescherpte-bezoekregeling-verpleeghuizen
Heb je ook goede ervaringen met manieren om de eenzaamheid tegen te gaan? Deel ze met ons, we vullen de lijst graag aan!